19 Eylül 2013 Perşembe

Stil Yüzme

  Yüzme vücudun her yerini hissettirmeden çalıştıran bir spordur. Bunu okuduğunuzda direk olur mu canım öyle şey tarzında şeyler diyebilirsiniz ama yüzme stillerini öğrendikçe bunun dediğim gibi olduğunu anlayacaksınız.
  Arkadaşlarımla denize yada havuza gittiğimizde beraber yüzerken onlar kendilerini zorlayarak adeta suyla güreşerek fazlasıyla enerji sarf edip hemen yoruluyorlar. Ama ben yüzmede çok iddialı olmasam da 2000 metre durmadan yüzebiliyorum. Bu şekilde hem kilo rahat vermek mümkün hemde çevredekilerin takdir eden bakışlarını görüp havaya girmek mümkün. :)
  Neyse konumuza geri dönecek olursak eğer yüzmeyi bilen ama stilleri bilmeyen ve öğrenmek isteyen arkadaşlara bir kaç öneri vermek istiyorum.
  Öncelikle yüzmedeki stillerle ilgili genel bir açıklama yapacak olursak 4 adet stilimiz mevcut. Bunlar; serbest, kelebek, kurbağa ve sırt üstüdür.

1-Serbest stil kafa içeride kulaç atarak yüzme olarak tanımlanabilir. Elbette burada en sıkıntılı durum belirli kulaç aralıklarıyla kafayı o anda kulaç atan kola doğru döndürüp nefes almaktır. Başlarda nefesi asla o kulacı tekrar suya sokana kadarki zaman aralığında yapmak zordur. Bunun için nargile yöntemi denilen suyun içinde nefes verip suyun dışında nefes alma taktiği çözümdür. Ama denildiği kadar kolay
değildir. Bunun antrenmanlarının yapılası gereklidir. Şahsen ben bana zamanında öğretildiği gibi suyun içinde burundan nefes verip suyun dışında ağzımdan nefes alıyorum. Bazı kişiler içeride de ağızdan nefesin verilmesi gerektiğini söyler ancak ağızdan istediğimiz hızla nefes verebiliriz yani yeni başlayan bir kişi bütün nefesini direk verirse suyun üstüne çıkıp nefes almayı beklemek için zorlanır. Burunda ise böyle bir durum zordur çünkü nefesi hızlı vermeye çalışmamız için baya bir zorlamamız gerekir. Bunu yaptıktan sonra sırasıyla kulaçların ileriden alıp 180 derece elin çevrilerek çekilmesi gerekmektedir. Püf nokta budur ne kadar çok geriye kadar çekersek attığımız kulacı kadar hızlanabiliriz. Birde ayakları çırparken dizleri mümkün olduğu kadar az kırmakta fayda vardır ve nefes alırken ayakları çırpmayı unutmayın.
   2-Kelebek stiller arasında en çok kuvvet gerektirendir çünkü iki kolu aynı anda dışarı çıkartmak gerekir. Dolfin denen ayak vuruşlarında hareket başlangıcı beldir. Yine içeride nefes verilip dışarıda nefes alınmalıdır.

 









3-Kurbağa, herkesin bildiği köpeklemeye biraz benzer. Ama kendine dizlerle beraber çekilen ayaklar topuklardan geriye doğru vurulur. Ayaklar vurulduktan sonra kollar ileriye uzanma biçiminde bir süre
süzülme yapılır, hız kesildikten sonra kollar dirsekler kırık bir şekilde yere doğru çekilir Kollar çok yana açılarak çekilmez. Kollar çekildiğinde zaten kafa dışarı çıkmış olur ve nefes alınır.

 4- Sırtüstü stil de önemli nokta omuzların hareket etmesidir. Esneme hareketlerinde omuz esnetme yapılırken nasıl geriye omuz silker gibi yapılıyorsa kulaç atarken de aynısı yapılmalıdır. Ayak çırpma serbest stilden daha önemlidir burada.
 


  Yazarken unutulan şeyler yada sorularınız varsa cevaplamaya çalışırım. :)