25 Kasım 2013 Pazartesi

Bir Dünya Bir Astronota çarparsa ne olur?

  Geçen gün aklıma bir düşünce takıldı tamam pek de mantıklı değil ama insanın aklına bir soru takılınca düşünmeden edemiyor maalesef ki. Olayımız şu şimdi bir astronot düşünün kendi iş kıyafetinin içinde. Ve onu dünyanın yörüngesinin üstünde bir yere yerleştirin ve o orada sabit bir şekilde kalsın. Malum uzay boşluğunda olduğu için bu pekte zor bir şey değil. ÖSS ve liselere geçiş sınavlarında gördüğümüz sorulardan olan şekilde o astronotun yemek, su vs. olan ihtiyaçlarını dikkate almadan bir düşünce eylemi gerçekleştireceğiz.
   Tekrar geri dönelim Dünya'nın yörüngesindeki hızı 107 kilometre/saat o zaman bizim elemanı alsak ve dünyanın yolunun 200 kilometre ilerisine koysak diyorum. Sonra beklesek ne olacak. İşte bunu düşündüm ve aklıma şu yol geldi. Dünya büyük bir hızla bizim sabit duran elemanımıza yaklaşacak tamamdır. Dünyanın atmosferi 10 kilometreye kadar yerden yukarıya uzanıyor. Normalde meteor parçaları bizim atmosferimizden dünyanın çevresini dolaşarak yer yüzüne doğru düşüyor ve sürtünmeden dolayı yere ancak kırıntıları inebiliyor. Yani dik olarak yeryüzüne düşmesi pek mümkün değil. Bir başka veri daha vermemiz gerek ki düşüncemizi tam olarak oluşturmak için buda gerekiyor. Şu Türksat gibi uydular Dünya'nın etrafında bir yörüngeye sokulmak için en basitinden herkesin bilebileceği merkez kaç kuvvetine göre işlemler gerçekleştiriliyor. Yer çekimiyle hareketi birbirlerini nötrleyecek şekilde yörüngeye oturtuluyor.
   Açıklamaları yaptıktan sonra işte adamımızın hızı zaten sıfır. Dünya'yla çarpışması 107 kilometre/saat hızla olacak demek. Bu çokta fazla bir hız değil o şartlara göre. Yani adamımız yeryüzüne dik de inmeyeceğine göre Dünyanın etrafında dönmeye başlayacak. Dünya'yla dik çarpışması durumunda 107 km/h hızı olsa da hem sürtünme hemde artık çarpışma durumundaki gibi dik açıyla bir işlem olmayacağına göre adamımızın hızı fazlasıyla düşecek ve bir yörüngeye sahip olacak. Yani bu adam geri kalan ömrünün tamamını orada boş boş kendiliğinden dönerek mi geçirecek ? Komik ama biraz zorlayınca ortaya çıkan durum bu. Şu dünya şartlarında o adamın fark edilmemesi zor bir durum bunun farkındayım ama fantastik olacağını düşünüyorum böyle bir durumun.